Provincie Zuid-Holland komt met aanpak stikstofreductie

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben een maatregelenpakket vastgesteld dat moet bijdragen aan stikstofreductie en natuurherstel. Grote provinciale opgaven lopen momenteel vast.
Lees hier het volledige bericht van de provincie Zuid-Holland.
Om het stikstofvraagstuk op te lossen, heeft Provincie Zuid-Holland 4 maatregelen voorgelegd aan de Provinciale Staten, waarvan “Strategisch grondbeleid ten behoeve van verplaatsing en extensivering” er één is.
Strategisch grondbeleid ten behoeve van verplaatsing en extensivering
Door op strategische locaties grond te verwerven, creëren we mogelijkheden voor het verplaatsen van bedrijven, de extensivering van bedrijven, het kunnen opleggen van beperkingen in overgangszones of het kunnen realiseren van natuur en andere opgaven. In sommige gevallen worden ook opstallen overgenomen, waardoor we de stikstofdruk en de impact van andere drukfactoren op N2000-gebieden direct of indirect kunnen verminderen.
Strategische grondverwerving is vrijwillig en kan breed ingezet worden voor extensie, verplaatsing, natuurontwikkeling, ruilverkaveling en het opkopen van natuurlijke stoppers. Daarbij gaan we proactief te werk door zowel te reageren op aanbod uit de markt als actief de markt te scannen en stoppers zelf te benaderen. Daarnaast verkennen we instrumenten die hiervoor ingezet kunnen worden, zoals het voorkeursrecht (recht van eerste koop) en de mogelijke toepassing van een ruimtelijke functie zoals landschapsgrond, evenals de mogelijkheid om dit op te nemen in het omgevingsbeleid.
Dit beleid wordt gepresenteerd op basis van vrijwilligheid, maar de ervaring leert dat de belangstelling voor vrijwillige grondverkoop vaak beperkt is. Het vergoedingssysteem biedt geen ruimte voor bedrijfsverplaatsingen, tenzij er substantiële subsidies worden verstrekt.
In de Krimpenerwaard hebben we in het verleden bedrijven kunnen verplaatsen met volledige schadeloosstelling. Aanvankelijk gebeurde dit met een bescheiden vergoedingswaardering, maar in de tweede fase werd de vergoeding aanzienlijk verhoogd. Deze verhoogde vergoeding maakte het mogelijk om de betrokken bedrijven succesvol te verplaatsen, waarbij de aanvankelijke bedreigingen voor de bedrijven werden omgezet in “mooie” kansen.